Utorak, Novembar 30, 2010
kunicarstvo
Piše Dragan Mandić, odgajivač iz Mladenovca Kunićarstvo iz hobija donosi, pre svega, radost i zadovoljstvo odgajivaču jer odgaja lepa i topla, ljupka strvorenja koja ne traže i ne zahtevaju mnogo prostora. Zbog svojih bioloških osobina kunići i u takvim uslovima pružaju odgajivaču više nego što očekuje jer se brzo razmnožavaju, stasaju i rastu. Hteo to ili ne, takav odgajivač brzo se nađe pred dilemom da li da ostane samo na tome ili da se upusti u nešto veće, dakle u masovniju proizvodnju. Skroman, amaterski početak dobar je zbog toga što svaki pojedinac treba sam da oseti i vidi da li mu odgovara upuštanje u kunićarstvo, da li će mu ono prirasti za srce jer se, hvala Bogu, ni ovaj hobi ne može zamisliti bez ljubavi. Međutim, nekome izvan amaterizma, na prvi pogled, sve to može izgledati kao sitan posao i "mala para" u odnosu na uzgoj i tov goveda, svinja... Ali... Prednost amaterskog početka je u tome što čovek brzo, kroz lično iskustvo i znanje, može vrlo objektivno, pa i lako da se odluči na ambicioznije poduhvate. Takav pristup je i jedino logičan uz dužnu napomenu da će nam tuđa iskustva i saznanja uvek biti od koristi. Zato je dobro da se svako ko se druži sa kunićarima ili ih poznaje, pre odluke da napravi veliki uzgoj, bar malo prethodno oproba i kao amater, odnosno da prođe kroz kratku ali vrlo važnu fazu - hobi kunićarstva.